Menu
Komunita

Jak naučit psa povel Místo

Povel Místo se používá v situaci, kdy chceme psa poslat na pelíšek nebo do boudy, zkrátka tam, kde má vyhrazený svůj prostor. Povel místo by měl umět každý alespoň trochu vychovaný pes.

Využití povelu Místo

Pelíšek nebo boudička, klec a jiné jsou pro psa skrýší, kde by se měl cítit v bezpečí a nikdo by ho tam neměl rušit. Je to osobní prostor psa, který je pro jeho pohodu stejně tak důležitý, jako klidné útočiště před světem pro nás. Aby se tam cítil dobře, dáme mu na takové místo deku, přikrývku nebo něco podobného.

Nácvik povelu Místo

  1. Nácvik je ideální začít v okamžiku, když už je pes trochu unavený a není příliš aktivní – večer, po jídle a podobně. Ideální je, abyste byli se psem v místnosti sami, aby ho nic nerušilo. Psa necháme, ať se s pelíškem či boudou obeznámí, dáme mu čas vše si  důkladně očichat a prohlédnout.

Můžeme mu pomoci tím, že mu do pelíšku či boudy pohodíme pár pamlsků. Jakmile si pes na své útočiště zvykne, vezmeme pamlsek, hodíme ho na pelíšek či do boudy a dáme povel“místo“. V okamžiku, kdy si tam pes pro pamlsek vleze,  pochválíme ho.

pes povel na misto

       2. Když pes začne chápat smysl tohoto povelu, dejte povel „místo“, aniž byste házeli pamlsek na dané místo předem, a odměňte ho až poté, co uposlechne.

Mějte však na paměti, že pamlsek je nutné dát psovi v okamžiku, kdy je ještě na pelíšku či v boudě, jinak by to jako odměna nemělo smysl. Pes by si ji nespojil s pobytem na pelíšku či v boudě. Postupně můžete nacvičovat také s „rušivými“ elementy v místnosti.

Pokud má pes doma pelíšek, v autě ho třeba vozíte v přepravce a na chalupě máte zase něco jiného, není třeba používat různé povely. Pes je chytrý a pochopí, že povel „místo“ se vztahuje na všechny jeho pelíšky, přepravky a podobně.

Tipy na slovní povely

Místo

Z tohoto cviku lze udělat večerní rituál spojený s pamlskem na dobrou noc, na který se pes bude těšit.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat