Menu
Komunita

Jak odnaučit štěně kousat

Pokud nás kousne štěně, jde často jen o komunikaci nebo o hru. Nejedná se obvykle o agresi. Výjimku tvoří pouze strachová agrese, ta se ale vyskytuje pouze zřídka.

Velmi častým návodem na tento problém bohužel bývá různá forma trestů, které mohou problém změnit ve skutečnou agresi a následky jsou někdy opravdu smutné. proto základním doporučením je - štěně za kousání netrestejte!

Proč štěňata koušou

Štěně často neví, že je kousání problém. Sílu kousnutí se štěně učí od matky, a podle jejího chování ho také nastavuje. Pokud by pes kousal plnou silou, byl by to problém, a pokud se to takto děje, říkáme tomu syndrom necitlivého čenichu.

Kousnutím pes říká nech toho

Kousnutí je u psa způsob komunikace, kdy pes říká jinému psovi „nech toho”, oznamuje mu, že se mu nelíbí, co druhý pes dělá.  Může ale také jít o výzvu ke hře.
Ostatní psy pes kouše takto do čenichu, a protože je lidská ruka psy často brána jako náš čenich, tak štěňata koušou do ruky.

Jak tedy kousání u štěňat řešit

Mám opakovaně vyzkoušeno, že pokud si přestanete psa okamžitě po kousnutí všímat, tak to příště nezopakuje. Platí to jak pro případy nechuti, tak i pro případy kousání ze hry.

Výjimka - kousání u misky s krmením

Pokud si pes brání misku s krmením, jde obvykle o tzv. nadměrnou ochranu zdrojů, zdrojové chování.
Tam je ideální problém řešit dvěma způsoby:
Krmení na chvíli psovi odebrat a vrátit mu ho teprve poté, co se zklidní. Vhodnější je problému předejít tím, že psovi do misky dáme část krmení a zbytek mu rukou dosypáváme. Pes se tak naučí, že ruka dává a nebere. Zejména v domácnostech, kde jsou děti, je vhodné toto psa učit.
Další možností je začít psa krmit z ruky místo z misky. Pes se tak naučí, že vy jste ten, kdo rozděluje potravu.

Kousání a vrčení při běžných činnostech

Pokud se pes nevhodně chová při běžných činnostech, jako je česání a umývání tlapek, je to také něco, co je vhodné řešit nikoli tresty, ale nácvikem. Pes nám takto říká, že se mu činnost nelíbí, a hlavně, že se cítí ohrožen. Pokud vše nacvičíte, pes si může stejnou činnost oblíbit a mít ji rád a vás také.

Jak odnaučit štěně kousat

Pokud si nebudete vědět rady, využijte nějakého spolehlivého a profesionálního trenéra. Dejte ale pozor na různé „spolehlivé rady” obvykle zahrnující trestání, ty už přivedly na mé konzultace plno psů.

Autor: Pavel Bradáč
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat