Menu
Komunita

Jak odnaučit psa skákat na lidi

Skáče na vás váš pes? Skáče také po každé návštěvě, která za vámi přijde nebo po lidech, které potkáte venku? Zjistěte, co se s tím dá dělat.

Skákání na lidi u psa může mít několik důvodů. Nejčastějším důvodem je to, že se pes prostě raduje z příchodu majitele a tuto emoci dává najevo radostným skákáním. Pes, který je dobře socializovaný na lidi, to dělá s velkou radostí a chutí.
Dalším důvodem může být snaha o dotek obličeje člověka čumákem. Jde o sociální kontakt, kterým psi dávají najevo, že jsou součástí smečky, a zároveň říkají „já jsem kamarád”.

Nedělejte ze skákání na lidi zábavu pro psa

Když chcete psa skákání odnaučit, rozhodně nedělejte různé zvuky typu “neskákej!” nebo “nech toho!”, které obvykle  psa ještě více rozdovádí a rozehrají. Zejména když je doprovázíte různými pohyby rukama či snahou psa shodit. Také předklánění či různé tlačení na psa, když vyskakuje, není vhodné. Pes vnímá reakci člověka při skákání jako to, že se mu podařilo člověka rozehrát. Proto příště využije každé možnosti si znovu tuto úžasnou hru užít.

Naučte psa jinému chování

Jednou z osvědčených metod, jak odnaučit psa vyskakování na lidi, je naučení jiného chování. Zkuste ho zaujmout  hned při příchodu třeba pamlskem v ruce ještě před tím, než vyskočí. Pamlskem lze psa pak zároveň odměnit za to, že udělal něco jiného než, vyskočil na člověka.

Uklidněte psa ignorováním

Zní to trochu nadneseně, ale funguje to. Důsledná ignorace psa majitelem i návštěvami, dokud nebude v klidu, opravdu vytvoří nové chování. Jen to chce chvíli času.
S mým ročním psem jsem vyřešil skákání tak, že ho ignoruju, dokud nemá čtyři nohy na zemi. Někdy to bylo potřeba dělat opakovaně, třeba třikrát či pětkrát za sebou, ale funguje to na 100 % a na celý život psa.
Základní zásady jsou stejné jako vždy při práci se psem. Buďte důslední, trpěliví a vytrvalí. Věřte sobě i psovi. Dbejte na správné načasování. Půjde to.

Autor: Pavel Bradáč
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat