Menu
Komunita

Základy psí komunikace – jak porozumět psovi

Lidé a psi spolu dokážou výborně komunikovat – stačí se jen navzájem dobře poznat. A jak si porozumět? Následující informace vám pomůže do tajů psí řeči proniknout.

Verbální a neverbální komunikace psa

Psi se vyjadřují pomocí polohy těla a výrazu tváře, pohybem uší a ocasu a nejrůznějšími zvuky.

Jestliže svého psa pozorujete a sledujete řeč jeho těla, brzy přijdete na to, jak se věci mají.

Jste-li však ve společnosti cizího psa, dejte na své instinkty a ne na slova majitele, že znepokojivé zvuky jsou vlastně docela neškodné.

Věnujte se pozorování svého psa

Některé signály pes užívá stejně v komunikaci s jiným psem i s člověkem.

Pokud má zrovna hravou náladu, pokrčí přední nohy, zvedne zadní část těla a vrtí ocasem - můžete si být jistí, že žadoní: "Pojďme si hrát." ať už je tato výzva určena psu nebo člověku.

Mezi jednotlivými psy jsou samozřejmě rozdíly. Sledujte, jak váš pes mění polohu těla, co dělá s ušima, očima, s obočím, pysky, čenichem, tlamou, ocasem a srstí.

Psí řeč těla

Všímejte si také, jak pes za různých okolností mění řeč těla - brzy příjdete na to, jak se chová, když je šťastný, vystrašený, spokojený, ospalý či jinak naladěný.

Ale pozor, neměli byste nabýt dojmu, že je to tak u všech psů, jemné rozdíly v chování cizího psa často těžko rozezná i odborník (je snadné zaměnit klidného psa za psa mírně neklidného, stejně jako lehce dominantního psa za agresivního).

Chcete-li se skutečně vyznat v odstínech psí řeči těla, psích výrazů a hlasových projevů, měli byste dokonale znát vlastní plemeno.

Vystrašený a sebevědomý pes

Vystrašený pes se dělá co nejmenší a celý se stáhne do sebe, maličko se zmenší, stáhne ocas, sklopí uši a odvrátí pohled. Někdy se vzdá - převalí se na záda a odkryje břicho. Je-li vyděšený tak, že chce vzít do zaječích, stáhne pysky a posadí se na bobek.
Sebevědomý pes vypadá větší, protože naježí chlupy na hřbetě, zvedne ocas a stojí naprosto vzpřímeně. Udržuje oční kontakt a obvykle má zavřenou tlamu.

pes sedící

Co vyjadřují psí tělo a tvář

Poddajní psi se stahují, sebevědomí psi se roztahují.

Jestliže se pes naklání vpřed (na rozdíl od vztyčeného postoje) a uši míří dopředu, je patrně agresivní a chystá se zaútočit. Agresivní pes někdy také hledí upřeně před sebe, má zavřenou tlamu, vrčí, vrchní pysk ohrnuje nahoru a spodní dolů, aby ukázal zuby.

Dobře naladěný pes vypadá naprosto jinak - vrtí ocasem v neutrální poloze (ocas není toporně vztyčený ani stažený mezi nohama). Často má otevřenou tlamu, uši jsou napůl sklopené nebo zcela uvolněné a v očích nejsou patrny známky zlosti ani zloby.

Kňučení, štěkání, naříkání a vytí psa

Bylo by těžké si nevšimnout, kolik různých zvuků psi dokáží vydávat.

Přestože se nám někdy zdá, že se psi pokoušejí mluvit, nesnaží se svými zvukovými projevy napodobit naši řeč.

Psí cesta k upoutání pozornosti

Váš pes si velmi dobře uvědomuje, že svými hlasovými projevy bezpečně upoutá vaši pozornost, proto se bude snažit chovat hlučně, abyste se na něj podívali a naslouchali mu.

Psi někdy vydávají zvuky proto, aby manipulovali s jinými psy.

Jestliže jsou v domácnosti dva psi a jeden z nich právě podřimuje na pohovce, druhý někdy chytře používá řeč těla a zvukové projevy, aby ho přesvědčil ke hře. Jakmile se první pes zvedne z pohovky, druhý na ni vyskočí a obsadí nejlepší místo. Psi často štěkají, aby vyrušili protivníka, nebo kňučí, aby druhý pes polevil v ostražitosti.

Co se vám pejsek snaží říct?

Štěkot zaručeně upoutá pozornost a může také naznačovat obavy, spokojenost, neklid nebo překvapení. Obecně se dá říct, že čím rychleji a hlasitěji pes štěká, tím více je rozrušený nebo rozčilený.

Vrčení může být hluboké a výhružné, ale někdy může připomínat spíš spokojené předení, to když pán drbe pejska na zádech.

Psí pach

Pach je významným komunikačním kanálem.

Každý pes má svůj vlastní pach, který vylučuje análních žláz, dvou malých váčků umístěných v řitních svalech. Pach se uvolňuje při každém močení, vyprazdňování nebo zavrtění ocasu. Podle pachu pozná druhý pes stáří, pohlaví a postavení původce.

Poloha psího ocasu

Sebevědomí psi nosí ocas vysoko zdvižený a uvolňují co nejvíce pachu.

Nervózní nebo poddajní psi často nosí ocas mezi nohama, aby vydávali méně pachu a upoutali na sebe méně pozornosti.

Psí značkování

Právě tento pach je důvodem, proč pes při pobytu venku tráví tolik času močením a očicháváním.

Pachovým značkováním psi na procházkách označují svá teritoria, očichávají každý strom, sloup a plot a hledají pachové značky jiných psů. Jakmile ji najdou, vymočí se na ni a přidají tím vlastní pach, aby ji překryli a přidali k ní "značku" vlastní.

Mokré psí zprávy

Psi nedělají jednu velkou louži, ale nechají si v zásobě trošku moči pro případ, že by chtěli zanechat svůj podpis na dalším místě.

Ne každý pes, který venku značkuje, si chce vymezit území nebo dát najevo svou nadřazenost. Mnozí to dělají jen proto, aby získali a zanechali informaci.

Čich jim prozradí, kdo byl na místě před nimi a jejich vlastní značka bude zprávou pro ty, kdo sem přijdou později.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (6) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Vega TEAM:
Porozumět psovi je základ. Jen tak se vybuduje pouto. Aspoň z mého pohledu.
Patriik221:
Ahoj pejskaři! Budeme si s přítelem na začátku června pořizovat pejska a rá...
MiskaMichaela:
Jee tak to si moc užijte, štěňátko je vždycky radost. My jsme převážně na g...
Simca 225:
Rozhodně to možné je, ale osobně doporučuji prvně stejně zkusit najet na gr...
Giginkaa:
Zkuste mrknout na Brit, mají co se vlhkých produktů velkej výběr a myslím,...

Mohlo by vás zajímat