Menu
Komunita

Jak naučit psa čůrat venku

Psi dávají pro vykonávání své potřeby přednost jednomu místu. Toho můžete využít a naučit štěňátko čůrat na určeném místě. Vymočení však není jen přirozenou potřebou, ale také reakcí na změnu.

Pes vyjadřuje prostřednictvím pachu své moči svoji dominanci, zatímco rozrušené štěňátko se  při vašem návratu domů počůrá radostí.

Proč psi čůrají doma?

Do doby, než začnou štěňata přijímat tuhou potravu (asi do 4. týdne života), matka masíruje štěňátkům bříška, aby podpořila vyměšování, a olizováním se postará o jejich čistotu. Po prvním měsíci už štěňata začínají vybíhat z pelíšku, aby vykonala potřebu jinde.

Malé štěně ještě není schopno rozpoznat hranice vaší domácnosti, proto se klidně vyčůrá kdekoliv v místnosti. Loužičku nebo hromádku ale často vykoná na stejném místě. Mládě v té době můžete také učit, aby se vyvenčilo na určitém místě venku.

Čůrání psa může být také formou komunikace

  • Štěně se často počůrá při radostném vzrušení nebo když se pán vrátí domů. Pár minut si ho nevšímejte a počkejte, až vzrušení opadne.

  • Močením psi také ukazují respekt vůči dominantnějšímu jedinci. Pochvalou toto chování jen podpoříte. Jestliže ale pejska potrestáte, bude močit dál, aby dokázal, že uznává vaší dominanci. Výcvikem se mu tedy pokuste dodat více sebevědomí, a tím omezíte jeho nežádoucí pomočování.

  • Pes obvykle nešpiní blízko kolem domu, pokud ano, může to znamenat nějaký zdravotní problém.

Jak naučit psa vykonávat potřebu venku?

Existuje více možností, jak odnaučit pejska – štěně, čůrat doma a vykonat jeho potřebu venku.

Nejznámější a asi nejrozšířenější je metoda klasická, kterou si popíšeme níže, dále metoda pomocí novin nebo s využitím pozitivní motivace klikrem.

S nácvikem je potřeba začít ihned, když štěně donesete domů. Velmi důležitá je vaše trpělivost a důslednost pro to, abyste vašeho pejska odnaučili čůrat doma. Samotný nácvik může trvat rozdílnou dobu – záleží na šikovnosti a vnímavosti psa a na vaší důslednosti.

jak naucit psa curat venku

Nácvik čůrání psa venku

  • Při nácviku je potřeba dbát na vystihnutí správného momentu, kdy se štěně probudí. Po probuzení vezměte štěně do náručí a zaneste ho ven na místo, kde chcete, aby vykonalo svou potřebu;

  • Dejte štěněti nějaký povel, který si štěně s touto situací spojí  a později na něj bude vykonávat svou potřebu – například čůrej…

  • Když štěně vykoná svou potřebu, tak ho výrazně a s nadšením pochvalte, aby vědělo, že vše udělalo správně;

  • Pokud v období nácviku štěně vykoná potřebu doma, nijak je netrestejte, jen mu, pokud ho přistihnete, dejte povelem (například: fuj, nesmí...) najevo, že udělalo něco špatně.

Naučit psa čůrat venku vyžaduje jistou dávku trpělivosti, ale pokud vytrváte, zcela jistě budete úspěšní.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat