Menu
Komunita

Aby pejsek neštěkal – povel Ticho

Velmi častým dotazem ve výchovné poradně pro psy je, jak odnaučit psa štěkání. To samozřejmě není vůbec jednoduché. V následujícím článku uvádíme jeden z příkladů.

Štěkání je biologická vlastnost psů. Volně žijící psi se štěkáním dorozumívají více v mladém věku – v dospělosti jsou již nuceni starat se sami o sebe, tudíž nemají až tak moc "na koho štěkat".

Štěkání psa je znak jeho nedospělosti

O domácí psy se však stará člověk, proto se obecně má za to, že z hlediska chování tito psi nikdy nedospějí – a proto štěkat nepřestanou. Pes může štěkat z tolika důvodů, že je nelze ani spočítat. A je jasné, že někdy to může být obtěžující jak pro vás, tak pro vaš okolí.

Jak odnaučit psa štěkat povelem

Jedním z řešení jak naučit psa neštěkat je naučit ho povelu "Ticho”. To můžete například tímto způsobem. Najděte něco, co ho ke štěkání spolehlivě přiměje – např. zvonění zvonku u dveří.

Postavte se ke dveřím, zazvoňte a nechejte psa několikrát zaštěkat.

Zatímco budete říkat Ticho nebo jiný pokyn (na konkrétním slovu nezáleží, jen je potřeba používat pořád stejné), držte mu před nosem pamlsek (většinou to bývá piškot nebo si vyberte, co má úplně ze všeho nejraději, protože na tomto povelu vám opravdu záleží).

Jakmile pes přestane štěkat, aby mohl začít čenichat, pochvalte ho a pamlsek mu dejte!
Opakujte tento postup a před odměnou vyžadujte stále delší a delší dobu ticha.

Jedním z dalších možných řešení je vyzkoušet obojek proti štěkání.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat