Menu
Komunita

Psinka

Psinka je infekční onemocnění vyvolávané virem, který je velmi podobný viru spalniček u lidí. Jde o velmi nakažlivé onemocnění, které se vyskytuje celosvětově.

Jaká kategorie psa je na psinku nejcitlivější?

Psinkou mohou onemocnět psi v každém věku. Nejnáchylnější k této infekci jsou ale štěňata v období, kdy z krve mizí mateřské protilátky, tj. ve věku 6 až 12 týdnů, ale i starší.

Jak se virus psinky přenáší?

Nakažená zvířata šíří virus všemi exkrety a sekrety. Přenos se tedy  uskutečňuje především kapénkově. Psinka se dokáže velmi rychle šířit zvláště v místech, kde je více psů pohromadě (typicky v útulcích). Pokud se pes uzdraví, přestává se virus z organismu vylučovat již po 1 až 2 týdnech.  

Jak je virus odolný v prostředí?

Virus naštěstí  není v prostředí příliš odolný. Mimo hostitele nepřežívá déle než několik hodin. Neprospívá především v suchém prostředí a působí na něj většina desinfekčních látek.  

Jak se psinka projevuje?

Mezi příznaky psinky patří apatie, nechutenství a horečka. Pes má výtok z nosu (rýmu), zánět spojivek a zánět plic, tedy kašle a je dušný. Často lze pozorovat i zvracení a průjem. Virus postihuje i oči (slepota), zuby (postižení skloviny) a kůži (zhrubnutí kůže na polštářcích tlapek a červené boláky na břiše).

Psinka výrazně postihuje i celý nervový systém. Nemocný pes pak může projevovat divné chování, může mít záchvaty, padá, vrávorá a má záškuby svalů.

Jak se psinka diagnostikuje?

Psinku jde diagnostikovat z anamnézy (neočkovaný pes, kontakt s nemocným zvířetem), s typických klinických příznaků, krevních testů a sérologického vyšetření.   

Může se pes nemocný psinkou uzdravit?

Reakce na psinku závisí na stavu imunity psa. Pokud je imunita silná, může virus rychle eliminovat a klinické příznaky jsou pouze mírné. Když imunitní systém psa virus nezvládne, rozšíří se do všech orgánů psa a rozvinou se výše popsané klinické příznaky. V těchto případech je onemocnění doprovázeno vysokou mortalitou.

V některých případech pes psinku přežije, ale zůstává doživotní poškození nervového systému.

Jaké další problémy psinka s sebou přináší?   

Virus psinky výrazně potlačuje imunitu psa. Pes je pak náchylnější k mnoha různým – především bakteriálním – infekcím.

Jak se psinka léčí?

U psinky je zásadní podpůrná léčba a léčba klinických příznaků. Podávají se antibiotika, léčiva na zlepšení dýchání, odvádění hlenů a rozšíření dýchacích cest. Tlumí se zvracení a průjem. Pes dostává infuze. V případě křečí a záchvatů se podávají léky na tlumení nadměrné aktivity mozku.

Jak onemocnění předcházet?

V současné době se proti psince rutinně očkuje, a to v některých případech již od 6. týdne stáří, s minimálně dvěma přeočkováními ve dvou a třítýdenních intervalech. Podle typu vakcíny je očkování u starších psů účinné 1-3 roky.

Přestože se zdá, že je nemoc vymýcena a očkování již není potřeba, zkušenosti například z Finska ukazují, že zastavení očkování vede k návratu nákazy a velkým epidemiím.

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat