Menu
Komunita

Psí Logika 9. díl, 1. část - Jak se u psa vytváří chování, jak se pes učí

Jak můžeme ovlivnit nežádoucí projevy chování našeho chlupáče? Jak se pes učí a přemýšlí odhaluje další díl seriálu Psí Logika.

Z našich úvodních a více teoreticky zaměřených dílů online webináře Psí Logika už víte, že na rozdíl od vlků disponují psi větší schopností učení se a determinací ke změnám zaběhnutých a zažitých vzorců chování. 9. díl seriálu Psí Logika bude velkou sondou do tématu psího učení, myšlení, chování, nežádoucích projevů i toho, jak jako majitelé můžeme chování a jednání psa v jednotlivých situacích ovlivnit. Protože jde o téma velmi obsáhlé, rozhodli jsme se, že 9. díl online webináře rozdělíme na tři samostatné části, kde vám tato zákoutí psího světa postupně odhalí psycholog a kynolog, Ing. Pavel Bradáč, jehož další kurzy a přednášky můžete najít například zde.

1. část 9. dílu seriálu se detailně zabývá procesem utváření nežádoucího a nepříjemného chování u psů. Za to si bohužel mnohdy můžeme sami, ale nebojte se, v následujícím videu zjistíte, jakým způsobem funguje psí logika a jak je možné psí chování zesílit nebo zeslabit. Naučené vzorce nežádoucího chování je, díky správnému tréninku a výchově vašeho psa, možné za určitou dobu přeučit na chování žádoucí. Pokud jste zastánci názoru, že ve starším věku u psa není možné změnit vrozené chování, můžete být po zhlédnutí následujících epizod online webináře velmi mile překvapeni. Vrozené chování jde z velké části změnit nejen u štěňat, ale i starších psů. Během tréninku je ale důležité zvolit správný přístup a mít dostatek trpělivosti, aby vaše učení mělo pozitivní efekt. Pro změnu chování našeho psího mazlíčka je také velmi podstatné analyzovat příčiny aktuálního nežádoucího chování a podle toho zvolit správný postup tréninku. Co vám při výcviku vašeho chlupáče rozhodně nepomůže, je odnaučovat ho špatnému chování. Nežádoucí chování je třeba vždy přeučit na chování správné, aby se pes v dané situaci choval žádoucím způsobem. Mějte na paměti, že je hodně důležité se psem utvářet vztah a formovat ho prostřednictvím her a díky společně strávenému času a aktivitám. Věříme, že vám vaši psi přinášejí jen a jen radost. Pokud byste o jejich poslušnosti přece jen trochu pochybovali, následující díly seriálu Psí Logika vám pomohou blíže poznat psí psychiku a seznámit se se způsobem psího myšlení. Díky tomu bude možné snáze předvídat jednotlivé projevy chování, lépe je rozklíčovat a díky získaným radám z kurzu se psem pracovat dál. Napište nám, jak se vám to daří.

Obsah první části 9. dílu:

  • Pes a učení za pomoci následků vlastního chování
  • Operantní podmiňování
  • Navádění pomocí pamlsků - luring
  • Zachytávání chování - capturing
  • Clicker trénink a pozitivní posilování - shaping
  • Nápodoba a výuka psa pomocí nápodoby

Délka videa: 7 minut

Autor: Vladimír Kuchař
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat