Menu
Komunita

Pojištění psa – je dobré ho mít?

Pojištění domácnosti, havarijní, penzijní, životní a rozličná další pojištění jsou v dnešní době běžnou záležitostí. Zmínka o pojištění psa však u mnohých lidí stále vyvolává údiv.

U osob neholdujících chovu psů je to pochopitelné, ale možnost pojistit si psího domácího mazlíčka není samozřejmá ani pro leckteré pejskaře. Přitom se jedná o pojištění nanejvýše užitečné.

Opravdu potřebujete pojistit psa?

Říkáte si, že váš pes je na zahradě a nic nedělá? Nebo je malý a nemůže nikoho pokousat? Případně máte toho nejvychovanějšího a nejvzornějšího psa na světě, přátelského a poslušného, jehož pojištění by bylo rozmařilým vyhazováním peněz? Z omylu Vás může vyvést několik konkrétních příkladů.

Argument 1: Pes je na zahradě

To, že máte psa na zahradě, ještě neznamená, že se nemůže stát, že třeba nechtěně neproklouzne ven právě přicházející návštěvě. Ale i pokud ze zahrady neuteče, nemáte záruku, že nikdo nepůjde k němu. Že ho máte na hlídání a nikdo cizí na vašem pozemku nemá co pohledávat? Vysvětlujte to mamince pokousaného dítěte, které strkalo prstíčky skrz plot s cílem pohladit si pejska hlídajícího kostičku. Nebo pokousanému zlodějovi, který se začne ohánět nepřiměřenou obranou u soudu. Možná soud vyhrajete, ale dobře zvolené pojištění dodá určitý klid a jistotu.

Argument 2: Můj pes je přátelský a nic nedělá

To sice může být pravda, ale bohužel nikdy nemáte záruku, že nikdo nic neudělá psovi – stačí srážka s rychle jedoucím cyklistou. Některé pojistky se dají uzavřít i na veterinární péči při úrazu či nemoci psa. Navíc i hodný pes může být zdrojem nebezpečí, když přátelsky skočí na starší osobu, která se ještě ke všemu psů panicky bojí.

Argument 3: Mám malého psíka, navíc ovladatelného

U malého psa je jistě podstatně nižší pravděpodobnost, že někoho závažným způsobem potrhá (ať už psa nebo člověka). Pokud ale přesto jiného psa kousne, může vás to ve výsledku přijít velmi draho, když se malý psík trefí zrovna do varlat chovného šampiona a následkem úrazu bude nutná kastrace.

Navíc i zcela ovladatelný malý pes může způsobit kalamitu, pokud se něčeho lekne, vyskočí z kabelky a vběhne na silnici.

Cílem není vás vyděsit, jen přimět k zamyšlení, že pojištění psa není vhodné jen pro majitele asociálních agresorů kousajících jiné psy, případně výstavních šampionů za desítky tisíc. Vhodně zvolené pojištění zkrátka může ušetřit starosti každému majiteli psa.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat