Menu
Komunita

Jak zabránit prochladnutí psa v zimě

Téměř každý pes, který nemá hustý kožich s podsadou a není zvyklý na celoroční pobyt venku, nebude proti zimnímu počasí vybaven. Jak zabránit prochladnutí vašeho psího miláčka v třeskutých mrazech?

Ve městech, kde se zledovatělé chodníky ošetřují chemickým posypem soli, přibývá k obavám z nízkých teplot také nutnost ochránit tlapky.

Základem je zateplení psí boudy

Je-li pes celoročně venku, i dobře zateplená bouda si v zimních měsících zaslouží výplň ze slámy, koberce či starší bundy a vchod zakrýt silnějším cárem deky. Nejen že zespodu vzlíná chlad a vlhkost, ale ledový vichr prostupuje každou škvírou dovnitř. Na břiše i tříslech je termoizolace nejslabší, proto se psi, kterým je chladno, často choulí do klubíčka aby zamezili tepelným ztrátám.

Oblečení pro psy

Je už letitou diskuzí, zda v chladných měsících psa oblékat. U plemen bez srsti – naháčů, je to bez výhrad samozřejmost. Záleží na okolnostech či oblékat krátkosrstá psí plemena a ta bez podsady. Pes, který je zvyklý na chladnější odchov a má dostatek pohybu, kolaps ze zimy nehrozí. Bohužel, pokud máte psa navyklého na celodenní pobyt ve vyhřátém bytě či domku, kde se teplota kolem 20°C, je logické, že venkovní mrazík -10°C psíka chladem rozklepe už po chvíli.

Samotné prochladnutí ještě nemusí nutně znamenat onemocnění, ale může být následně příčinou obtíží, zvláště když má pes oslabenou imunitu.

Nezapomínejte na pitný režim pejska

V zimních měsících je podstatné, aby pes dodržoval pitný režim. Orientačně by měl 10 kg pes měl vypít 0.6 litrů vody. Pro zvýšení příjmu vody je možné máčet granule či nabídnout šťavnaté kousky vařeného masa. Pokud pes jen krátkodobě prochladne nebo si po sportování dopřál pár doušků z ledového potoka a započaly příznaky rýmy a kašle, je možné mu pro první pomoc podat jitrocelový sirup a psa držet v klidu a teple.

Správné psí oblečení je základ

Přesto ve dnech, kdy teploty venku nestoupají nad -5°C, doporučuje nejeden veterinární lékař používat v odůvodněných případech funkční oblečky, které jsou materiálem i střihem uzpůsobeny pro zimní období. Pro městské psy menších plemen jsou vhodné raději kombinézy, které překrývají i oblast orgánů dutiny břišní, kde psíci velmi často prochladnou.

Větším psům postačí svetr či vesta přes záda.

Jak vybrat oblečení pro psa

Pro výběr správné velikosti je nutné znát délku zad, obvod hrudníku, břicha, krku. Každý výrobce má rozdílný střih. Nejvhodnější je vyzkoušet obleček přímo na psovi v prodejně. Výrobci se již předhánějí v dizainech, reflexních prvcích, není problém v E-shopu sehnat vestu pro maličkou čivavu, či statnou dogu.

 

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat