Menu
Komunita

Jak se chovat k cizím psům – nejčastější chyby

Naučte sebe a své děti, jak se správně chovat k cizím psům, abyste snižili riziko pokousání či jiné nepříjemné události. Poznejte, kdy je pes v pohodě a kdy je naopak lepší se k němu nepřibližovat.

Cizí pes se chová jinak než ten váš

Pokud máme sami pejska, jevíme sklon zacházet s těmi cizími jako s vlastním. To je velká chyba. Jakákoliv naše snaha navázat kontakt s cizím psem může jím být chápána jako ohrožení. Cizí pes je prostě cizí a měli bychom k němu tak přistupovat.

Situace pro nás bezpečné a normální mohou pro psa nabývat zcela jiných významů a vyvolávat v něm pocit ohrožení. A ohrožený pes útočí.

Není úsměv jako úsměv

Asi ten nejvýraznější rozdíl v řeči lidí a psů je patrný na úsměvu. Zatímco pro nás lidi je to jeden z nejpříjemnějších mimoslovních projevů přátelství, pro psa je to jasná výzva na souboj. Když si psi dávají signály, že začne boj, dívají se navzájem do očí a cení zuby. A tak varujme děti, že ukáží-li psovi zuby byť při úsměvu, říkají si o kousnutí.

Nejčastější chyby při střetu s cizím psem

Nejčastější chyby, kterých se mohou naše děti nevědomky dopustit, jsou křik, ruce letící rychle nahoru, útěk před psem, mluvení na psa včetně dávání povelů, napodobování štěkání (jakékoliv dráždění), prudké pohyby směrem ke psovi, šermování dlouhými předměty, dívání psovi do očí, vrhání se hladit, braní věcí psovi (hračka, klacík, kost apod.).

To všechno jsou signály, které psy dráždí.

jak se chovat k cizimu psovi

Jaké chování přitahuje pozornost psů?

Situace, které zaručeně přitahují pozornost psa přímo magicky (i ten nejspořádanější pes se půjde podívat, co to ti divní lidé dělají), jsou např.: dítě uvidí psa, začne strachy ječet a schovávat se za maminku, nakonec kolem ní rotuje a dupe.

Paní na procházce spatří psa, začne hystericky křičet a snaží se na svoji kamarádku vyšplhat jako na strom.

Strach se těžko ovládá a vystrašený člověk se chová naprosto iracionálně a dělá bezděčné pohyby, které psy bohužel ještě více přitahují.

Děti je třeba naučit se chovat při střetu s cizím psem

Rodiče, kteří strach u dítěte ještě umocňují nebo dokonce vyvolávají různými povídkami jako "to je hafan, pojď nebo tě kousne", nedělají dobře. U ustrašeného dítěte strach ještě umocní a ten může přejít až ve fobii a u dětí, kterým se pejsci líbí, vyvolávají zmatek.

Není dobře panickou hrůzu u svého dítěte podporovat, ale je potřeba je naučit, jak se chovat. I malé děti, které se bojí, můžeme naučit strach zvládat a předcházet tak zbytečným kolizím.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat