Menu
Komunita

Jak se chovat k cizím psům a rozeznat, co se chystá

Často slyšíme, že "pes kousl znenadání, bez příčiny". Pes má ale ke kousnutí vždy svůj důvod a většinou předem dává jasné signály, že k útoku dojde. Jak tedy poznáme blížící se nebezpečí?

Chování vystrašeného či nebezpečného psa

Pes štěká, vrčí, ukazuje zuby a chvějí se mu přitom pysky. Srst má zježenou na kohoutku a nad kořenem ocasu a mává ocasem. Někdy pobíhá v kruzích, když se bojí, má ocas stažený až na břicho a může se chvět.

Proč psi útočí?

Spousta psů zaútočí právě ze strachu, a tak snaha našeho dítěte chudinku pejska uchlácholit může skončit bolestivým překvapením.

K psovi, který se takto chová, se nikdy v žádném případě nepřibližujeme!

Pravidla chování při střetu s cizím psem

Když se cizí pejsek vydá k nám, měli bychom zůstat v klidu, stát s rukama spuštěnýma dolů a dívat se mimo psa. Ve většině případů nás pes jen očichá a sám odejde. Pak i my můžeme v klidu pokračovat v cestě.

jak poznat agresivniho psa

Prevence dětí před pokousáním psem

Nejlepší prevencí je naučit své děti cizích psů si vůbec nevšímat. Ani naparáděného hafíka, který kráčí s majitelem, natož psů volně pobíhajících. To samé se týká psů za plotem. To je důležité zejména u mrňat, která se vrhají hladit vše huňaté, co se hemží.

Pokud se jako rodiče domluvíme s majitelem, že si naše dítě psa pohladí, měli bychom dohlédnout, aby jej hladilo jen na bocích a hrudi, ne po hlavě, a nesahalo ani na obojek, ani na vodítko.

Neberte malé pejsky do náruče

Zvláštním fenoménem je sbírání malých psů do náručí před velkými psy! V této situaci se cizí pes zaručeně půjde podívat, co to máte v náručí. V lepším případě na vás vyskočí, aby se pozdravil s "kolegou", v horším případě pokouše nejen vašeho malého psíka, ale i vás. A určitě nechceme, aby takhle dopadly naše děti.

A mějme na paměti, že špatně vychovaný maličký pejsek může přestavovat větší nebezpečí než dobře vedený vlčák.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat