Menu
Komunita

Hravé zápasy se psem

Úplně první hry, které štěňata hrají mezi sebou, jsou právě sourozenecké hravé rvačky. Později přebírá tuto roli páneček nebo panička. Ani na okamžik však nesmíte zapomenout, že vůdci smečky jste vy!

Zásady hry se psem

Neměli bychom se nikdy pouštět do her, které by mohly ohrozit naši autoritu (např. divoké hry a zápasy, kdy se pes zapomíná, a my zjistíme, že na něj fyzicky již nestačíme).

Měli bychom dbát na to, abychom si při takové hře uchovali pozici „nahoře".

Všechny bojové hry ukončujeme závěrečným povelem, např. „sedni", „lehni". Obzvláště hru ihned ukončíme, pokud vidíme, že se pejsek příliš rozdivočil – to je pak lépe vyrazit na krátkou procházku, aby se pejsek uklidnil.

Přetahování s pejskem

Další možnost je hra na přetahovanou – můžeme použít speciální přetahovadla, která jsou k dostání v každém obchodě pro psy, nebo úplně postačí cokoliv, co najdeme doma – staré tričko, ručník, hadr, kus lana – fantazii se meze nekladou. Ovšem pozor na poničení zubů, předmět by neměl být příliš tvrdý. Ovšem ani u této hry bychom neměli nechávat psa příliš vyhrávat, aby nenabyl dojmu, že je silnější než my.

Při hrách se psy dejte pozor na kousnutí

Hra by ovšem neměla sklouznout do hrubosti a vyprovokovat psa ke kousání. V první řadě to bolí a v druhé řadě vás pejsek prostě kousat nesmí! Jestliže vás pes kousne, nebo jeho zuby zavadí o vaši ruku, hru musíte ukončit. Jemné vrčení je povoleno. Jestliže se však na vás pes upřeně dívá, má naježenou srst a zaujal agresivní postoj, musíte také hru ihned ukončit.

Jak na aportování

Při nácviku aportování budeme chtít od pejska, aby nám dal přinesenou věc. Tehdy bychom se neměli se psem přetahovat, měl by ji pustit sám. Povel “pusť" ovšem můžeme nacvičit právě s pomocí hračky, o kterou se přetahujeme. Občas hru zastavíme a přikážeme štěněti “sedni". Pokud tento povel ještě dobře neovládá, přitlačíme mu jemně rukou zadek k zemi. Přikážeme mu, aby hračku pustilo povelem „pusť".

Pokud správně nereaguje, můžeme mu tlamu jemně otevřít a hračku mu vzít. Taky ji můžeme vyměnit za pamlsek. Je to důležitý trénink a navíc taková přestávka uklidní rozdováděného mladého psa, když už je při hře příliš rozdováděný.

Jestliže máte více psů, můžete je často přistihnout, jak se o hračku přetahují mezi sebou.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat