Menu
Komunita

Hra se psem Najdi správnou věc

Při této hře se hlavně prohlubuje kombinační myšlení, šikovnost a koncentrace psa. Zároveň upevníte vztah mezi vámi a vaším psem.

Co potřebujeme ke hře se psem Najdi správnou věc?

Potřebujeme k tomu několik různých hraček, které pes zná podle názvu a je na ně zvyklý. Pokud jste se již naučili pracovat s klikrem, tak použijte i klikr.

Tuto skvělou hru si mohou užít všichni zúčastnění, včetně  přihlížejících. Pes se během krátkého výcviku naučí jako skutečný odborník přinést přesně tu hračku, kterou po něm požadujete.

Nácvik hry se psem

Aby pes mohl plnit tento úkol, je nejprve nutné, aby všechny hračky rozeznal podle jmen: balonek, uzel, provaz, králík, kostička a podobně. Toto psa postupně naučíte tak, že před něj hračku položíte a krátce předtím, než se jí dotkne čenichem, vyslovíte důrazně a srozumitelně její jméno. Toto cvičení také můžete provádět pomocí klikru.

Později se psem natrénujte, aby požadovanou hračku přinesl a samozřejmě nezapomeňte v případě úspěchu psa radostně pochválit a odměnit pamlskem, popřípadě ve správný okamžik kliknout.

Pokud váš pes nerad nosí různé předměty, odměňte jej i za to, že si k hračce čichne. Pes se časem naučí při správné motivaci předměty i přinášet, jen to bude vyžadovat trochu trpělivosti.

Vyzkoušejte, zda pes od sebe rozlišuje věci

Je už váš pes schopen jednotlivé hračky od sebe rozlišit? Můžete si to vyzkoušet. Položte před něj do určité vzdálenosti (na začátek ne příliš daleko) dvě hračky, které již zná podle jména, a vyzvěte psa, aby hračky přinesl. Např. „přines balonek“, „ přines kostičku“… Pokud se to psovi vydaří, nezapomeňte ho radostně pochválit a odměnit.

Pokud se pes splete a donese vám jinou hračku, než kterou jste požadovali, tak si hračku vezměte, ale psa nechvalte a neodměňujte. Stačí, když řeknete jen jéje nebo něco podobného. A můžete to zkusit znovu.

Doporučení

Neprovádějte toto cvičení příliš dlouho, jen dokud psa bude bavit. V začátcích nácviku stačí  párkrát. Jakmile pes bezpečně pozná rozdíl mezi dvěma hračkami, můžete přidávat další a další a postupně jejich počet zvýšit až na pět nebo šest.

Pokud byste si všimli, že je pes bezradný a při cvičení se mu nedaří, neví, co po něm chcete, vraťte se o krok zpět a s nácvikem tolik nespěchejte.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat