Menu
Komunita

Dort pro psa

Dort je pro psa milým zpestřením jídelníčku při slavnostních příležitostech. Dort je možné zakoupit nebo vyrobit doma. Při jeho výrobě používáme suroviny pro psa co nejlákavější.

Dort pro psa - z čeho by měl být

Stejně jako pro člověka, je i pro psa při slavnostních příležitostech vhodným dárkem dort. Při jeho výběru či výrobě je však třeba řídit se určitými zásadami.

Proč dávat psovi dort

Pes se zpravidla nezabývá věcmi typu narozeniny, výročí krytí nebo datum pořízení. Nicméně i pes dokáže zachytit radostný pocit „něco se děje“ a chutný dort s nadšením spořádá i bez hlubokých myšlenek „proč“. Proč tedy dávat psovi dort? Uděláte mu radost.

Kde vzít dort pro psa

V zásadě existují dvě možnosti. Buď se jedná o domácí výrobu, nebo je možné hotový dort zakoupit. Výhodou objednání hotového dortu pro pejska je zejména bezpracnost  a radostné očekávání nejen u psa, ale i u jeho majitele. Nevýhodou je vyšší cena oproti domácí výrobě, neplatí to ale vždy.

Při domácí výrobě můžete projevit svou tvořivost a udělat psovi dort zcela na míru za rozumnou cenu. I domací dort se však může prodražit v případě, že psík při výrobě pomáhá a sem tam nějaká surovina nenápadně zmizí. Ale společně strávný čas a utužení vztahu za zvýšené náklady jistě stojí.

Z čeho tvořit dort pro psa

V případě dortu pro psa je potřeba brát v úvahu zásady správné výživy. Samozřejmě i pes může občas zdravou výživu trošku porušit, ale lidský dort plný cukru pro něj nebude to pravé. Vhodný základ psího dortu tvoří různé druhy masa, zelenina, sýr, vejce, jogurt, rosol.

Jako ozdobu můžeme použít uzeniny, paštiky, šunku a další suroviny dle chuti psa. Obsahují sice více soli a koření a nejsou pro výživu psa příliš vhodné, ale v omezeném množství není důvod zdravému psovi občas, třeba při slavnostní příležitosti, tyto pochoutky nedopřát.

Psí a lidský názor při výběru surovin

Při výrobě dortu se pes i člověk jistě shodnou, že suroviny by měly být ty nejlepší z nejlákavějších. Lišit se může úhel pohledu na stupeň lákavosti. Zde velmi záleží na žravosti psa a na jeho stravovacích návycích.

Jsou psi, kteří s potěšením sežerou všechno. Takovým psům je radost vyrábět dort z čehokoliv. Protipólem jsou psi zcela nežraví, kteří při výcviku vyplivnou i šunku. Majitelé těchto psů mají v zásadě dvě možnosti. Buď dát hladovku a doufat, že pes vyměkne a dort ocení. Nebo psa dortem neobtěžovat a radši ho vzít na procházku.

Pohled na lákavost potravin je ovlivněn i druhem krmiva. Pes na  granulích zpravidla ocení maso syrové, vařené i uzené. Pes zvyklý na syrové maso může za mimořádnou pochoutku považovat maso vařené nebo třeba kočičí granule.

Trošku problematickou skupinou jsou psíci krmení syrovým i vařeným masem, příležitostně granulemi, případně doma kradoucí rozličné další pochutiny. Takové zvíře často pohrdne i uzeninou a dá raději přednost shnilé rybě či jiným vzácnostem v domácnosti se běžně nevyskytujícím.

Jak tedy zaujmout psa zmlsaného?

Napadají mě tři možnosti:

  1. Vcítíte se do role psa a vyrazí na lov pochutin do terénu. Tuto možnost nicméně považuji za teoretickou. Asi jen mizivé procento majitelů se rozhodne skládat do dortové formy nalezené mrtvé ryby, uhynulé ptáky ve vysokém stupni rozkladu, myší kostřičku, červy, kravský či koňský trus a „těsto“ ředit a spojovat prasečí močůvkou. Na ozdobu lze použít pár lesních jahod nebo borůvek.

      2. Uděláte dort ze surovin běžně se  v domácnosti vyskytujících a budete doufat, že pes projeví vstřícnost a výtvor sežere s nadšením.             Pravděpodobnost úspěchu lze podpořit drobnou hladovkou.

      3. Výrobou dortu pro pejska se nebudete vysilovat a rozhodnete se psovi udělat radost jiným způsobem, třeba aktivní hravou vycházkou.           Případně je pes vypuštěn na zahradu, ať se obslouží z venkovních zdrojů podle vlastní chuti.

Dort pro psa je vítaným zpestřením při slavnostních příležitostech. Pokud z nějakého důvodu nechcete psovi dávat dort, obdobně poslouží hračka nebo  činnost. Pro psa je důležitý moment překvapení a radostné očekávání. Ani sebelepší dort nenahradí přítomnost majitele a společně trávený čas.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat