Menu
Komunita

Cvik pro psa Chytej

Výsledkem tohoto cviku je, aby pes udržel na čenichu hračku nebo pamlsek a na povel je vyhodil do vzduchu a  chytl do zubů. Pokud jde o pamlsek, rovnou ho sní.

Jak natrénovat cvik Chytej

Dáme psovi povel „sedni“. Stoupneme si naproti němu a jemně mu přidržujeme čumák tak, byl byl vodorovně s podlahou.  Na čumák  položíme pamlsek, např. piškot, ale  pořád ho jemně přidržujeme, aby pes pamlsek neshodil hned na zem. Psovi řekneme povel „počkej“ nebo „čekej“ – záleží na tom, co používáte, pokud říkáte psovi při odložení povel „zůstaň“, tak je lepší při tomto cviku dávat povel odlišný, například právě „počkej“.

Snažíme se psa s pamlskem na nose udržet alespoň pár sekund. Potom mu čumák pustíme a dáme povel „chytej“. Většinou se tento cvik nedaří hned napoprvé a je třeba jej chvíli procvičovat. Důležitá je vaše trpělivost.

Postupně přestávejte psovi čenich přidržovat. Většinou se lépe psům balancuje s pamlskem na začátku čenichu, ale je třeba to vyzkoušet, poněvadž každý pes jej jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí stejně platit pro jiného.

nacvik cviku chytej psa

Možné potíže při trénování cviku Chytej

Pokud pes pamlsek jen z nosu shodí na podlahu a nevyhodí jej do vzduchu, předstírejte, že chcete psovi pamlsek rychle sebrat z podlahy. Pes se ho tak naučí rychle chytat, poněvadž se bude bát, že by o pamlsek mohl přijít, když ho nechá dopadnout na podlahu.

Můžete také zahájit nácvik tohoto cviku tím, že budete psovi pamlsky házet a chtít po něm, aby je co nejrychleji chytil a snědl.To doprovázejte povelem „chytej“.

Někteří psi s krátkými čenichy (například boxeři, pekinézové a další) by mohli mít u tohoto cviku problém, protože se jim nebude dařit pamlsek na čenichu udržet. Pomůžete jim  jiným typem pamlsku. Dnes se dostanou i delší, ohebné pamlsky, ze kterých můžete vytvořit oblouček, který psovi zaklesnete na čenich, ovšem zase tak, aby se psovi podařilo vyhodit ho do vzduchu.

Tipy na slovní povely

Chytej

Chyť

Chytni

Pokud se vám podaří tento cvik naučit, budete mít radost vy i váš pes.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (4) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
CarolinaKKK:
Dobrý večer, ráda bych se tu při příležitosti tohoto článku o zeptala na va...
Patriik221:
Já sice osobně dávám konzervy pouze jako odměny ke konzervám, každopádně ví...
MiskaMichaela:
Já mám supr zkušenost s Brit Mono protein konzervami, složení okolo 80% mas...
Giginkaa:
Za mě a mého Bennyho určitě lze krmit samotnými konzervami. Jinak to u nás...

Mohlo by vás zajímat